Hvad er coaching for noget?

Coaching kan bruges på rigtig mange måder – og i rigtig mange henseenderne. Der er både mulighed for udvikling individuelt og som organisation. Kodeordet er udvikling. Det handler om at finde og ikke mindst udnytte det fulde potentiale. Man skal sætte sig et mål og finde vejen. Coachen er en hjælper – der hjælper den enkelte og fællesskabet på vej. Der er mange betydninger af coaching.

Coaching oprindelse

Oprindeligt kom coaching ind fra sportens verden. Her handlede det om elitefolk og elite hold der skulle coaches. Det vil sige at man gik fra en fysisk proces til en mental proces. Det blev et opmærksomhedspunkt, at der skulle arbejdes med motivation og vindermentalitet. Resultaterne kom meget hurtigt og i dag er det en integreret proces i alle elitefolks program Her er især tennisspilleren Novak Djokovic foregangsmand, med mentaliseringsproces og meditation som en stor del af hans succes. Hvis du vil vide mere om den del kan du læse Jens Hansens bøger som var de allerførste i Danmark. Du kan se dem her.

Coaching er som udgangspunkt målrettet og har fokus på løsninger. Det er med andre ord en proces – hvor omdrejningspunktet er udviklimng i trin. Her tænkes coachen som en person der har en værktøjskasse med forskellige værktøjer. Det er samtale, med- og modspil, spørgeteknikker og vende og forestille sig forskellige scenarier.

Coaching som proces

Coaching er proces, som kan ses ud fra tre indgangsvinkler.

  • Coaching er det en vejleder/konsulent/leder/coach kan gøre for, at frigøre det potentiale der er i andre mennesker.
  • Coaching som konkret teknik/metode som frigører potentialet i andre mennesker.
  • Coaching som holdning til en række værdier og et generelt værdisæt bag ved god ledelse.

Husk at coach er en titel der ikke er beskyttet og er brugt i mange henseender og brancher. Så der er mange veje og mange muligheder.