Det ubevidste sind – hvad er det og hvad indeholder det?

I coaching handler det meget om at bevidstgøre. Gennem spørgsmål der kredser om mål, proces og vejen dertil er det tanken at du som coach og den der bliver coachet konstant bliver bevidste om hvor i er og hvordan I kommer videre.

Det er viden om det ubevidste der er fundamentet. Det ubevidste jeg – eller lag om du vil – er noget ældre end bevidstheden. Det er sådan at vores hjerner følger den evolutionen. Det vil sige at børn starter deres liv en ubevidste tilstand. Så kommer sproget og en stigende bevidsthed. Ifølge de fleste psykologer og forskere er det ubevidste den del af psyken, som ID eller Jeget ikke har kontakt med direkte. ID/Jeget kan i dagligdagen få kontakt med de ubevidste dele og elementer af psyken. Det kan for eksempel ske gennem drømme eller intuition. Meget arbejde i coaching – og healing – handler om at skelne mellem ego og ubevidst fornemmelse.

Det er dog to meget forskellige processer. Hvor healing handler om at holde ego/bevidsthed ude, så handler coaching om at synlig- eller bevidstgøre. Så under din personlige udviklingsproces er det opgaven at få så stor en del af de ubevidste lag gjort bevidste. Det var en måde som blandt andet Jung brugte. Dermed så kan Jeget/IDet og personligheden vokse.

Usikker viden

Selvom vi føler vi ved utroligt meget om hjernen og dens funktioner er det et faktum, at vi stadig ved alt for lidt. Hjerneforskere arbejder på hver deres måde med at afdække vores ubevidste liv. Hvordan hjernen fungerer og hvad en bevidsthed overhovedet er. Derfor er coaching på mange måder ikke helt bevidst om hvordan metoden virker. Men der er ingen tvivl om at coaching ved at bevidstgøre sig om mål og vejen til målet er med til at afdække ubekendte sider.

Dette opslag blev skrevet i samarbejde med FindEnKæreste.dk find din næste date her.